Specifiek voor de buitenruimte zijn er hele mooie outdoor stoffencollecties. Buitentextiel is minstens even divers, comfortabel en zacht als zijn textielbroers uit het interieurgamma. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En kan buitentextiel ook binnenshuis gebruikt worden, of vice versa? Wat zijn de voordelen?
Als de gordijnen in een buitenruimte beschut hangen, kan je stoffen van synthetische materialen gebruiken. Texterior heeft echter een groot assortiment van speciaal ontwikkelde stoffen die helemaal “buitenproof” zijn en waarvan de samenstelling van het textiel anders is. Echt outdoor.
Een aantal stoffencollecties voor buiten bestaan deels uit polyester en polypropyleen, andere collecties zijn vervaardigd uit 100% acryl. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, waterafstotend, schimmel -en vuilwerend, en slijtvast: de ideale bescherming tegen vlekken, aanslag en verkleuring door chloor- of zoutwater. Daarbij komt dat het textielmateriaal optimaal bestand is tegen licht en uv-straling. Zo houden buitengordijnen hun levendige glans. De outdoorgordijnen van Texterior zijn waterwerend (waterafstotend), en worden vaak op grote breedte geweven (3m), plafondhoog dus (en zonder banen in dat geval).
Voor maatkussens zijn outdoor stoffen of waterwerend of volledig waterdicht. Door de coating aan de onderzijde van de stof is er geen doorgang naar onderliggend kussen via de stof mogelijk. Kortom, deze waterafstotende stoffen zijn rijk aan voordelen. Ze zijn perfect voor buitengebruik van gordijnen of outdoor kussens van meubels, lounges voor in de tuin, op het terras, mobilhome of boot. Ze doorstaan moeiteloos onze regenbuien.
Natuurlijk bepalen ook andere factoren in welke mate een meubel waterbestedig is en permanent kan buitenstaan. Denk maar aan type binnenvulling van de kussens, het frame van het zitmeubel, naden van de kussens, … .
Als outdoor textiel zoveel voordelen biedt, waarom wordt het dan niet systematisch voor het interieur gebruikt? Want, wat zijn dan de nadelen? Is er bv. evenveel keuze voor het outdoor stoffen gamma?
Wil je een stof uit een natuurlijke raambekleding, met iets meer authenticiteit, dan kan je beter opteren voor materialen zoals linnen, hout, … In de Wabi Sabi stijl bv komt die ‘perfecte imperfectie’ sterk naar voor: imperfecties maken iets uniek. De linnen gordijnen die onder impuls van de luchtvochtigheid krimpen of uitzetten, of de oude houten meubelen met extra groeven en knoesten, spelen nog meer in op deze authentieke charme.
Daar tegenover staat dan weer dat ook bij buitentextiel ondenkbaar veel (steeds meer) kleuren, texturen, en patronen bestaan, ook stoffen met linnen-look.
In ons assortiment zit zelfs een stof, die de zachtheid en looks van een bouclé-stof evenaart terwijl ze toch zeer duurzaam is; gemaakt van gerecycleerde en gemalen PET flessen.
Aan de kwaliteit en de lange levensduur van outdoor textiel hangt uiteraard een ander prijskaartje. Buitentextiel loont zeker op lange termijn, maar de investeringskost is wellicht hoger. Voor de confectie is de prijs wel dezelfde als voor binnenstoffen.
Kan je outdoor stoffen reinigen?
Ja. Buitenmeubels zijn veel meer onderhevig zijn aan externe omstandigheden (vogels, insecten, afvallende bladeren, zand of opspattende aarde of regen). Reinigen kan je dan best met een zacht borsteltje, even afspuiten met de tuinslang, laten drogen, …en weer als nieuw! Gordijnstoffen of afneembare hoezen kan je meestal machinaal wassen op 30° à 40°C, afhankelijk van de stof.
Wil je graag nog meer details of opties kennen, we komen graag met onze stalen langs om naast jouw lounge, onder terras, … te presenteren en het juiste advies te geven: 0479/38 67 65 of info@texterior.be.