Dim-out of black-out? Gemoedsrust èn nachtrust?

Hoe donkerder je kamer, hoe gezonder. Je lichaam is gevoelig voor licht en donker. Wanneer het donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan - een stofje waardoor je je moe voelt. Te veel licht kan zorgen voor slapeloosheid. Wil je nieuwe gordijnen in je slaapkamer? Maar zorgen al die mogelijke verschillen tussen gordijnstoffen voor gemoedsONrust? Want wat is het verschil; verduisterend, black-out, gevoerd, dim-out, een gordijn in een donkere kleur? Wat brengt me die melatonine?

Black-out gordijnen


Een black-out stof sluit alle licht voor 100% af en zorgt er dus voor dat de kamer helemaal verduisterd is. Alle gaatjes die je in de stof maakt, laten licht door, omdat de coating achteraan de stof doorprikt wordt. Daarom wordt de zoom bijvoorbeeld best blind gestikt. Je kan een black-out stof als ‘solo’ gordijn kiezen of als voering voor een andere stof. Om in de kamer een optimaal verduisterend resultaat te halen, spelen uiteraard andere factoren ook een rol. Zo moeten de gordijnen liefst ver genoeg over de dagkanten van de ramen komen – een 20-tal cm langs beide zijden-. Het gordijn hangt dan meteen mooi naast het raam: zo hou je zicht op buiten en trek je maximaal licht binnen wanneer je dat wel wil.
Je kiest best geen zeilringen als ophangsysteem. Een betere optie is een confectie op een rail die dan nog eens aan het plafond gehangen wordt (of ruim voorbij het raam). Een black-out stof voelt wat stugger aan waardoor de plooival minder mooi zal zijn dan bij een dim-out gordijnstof. Wil je toch een mooi vallend black-out gordijn, kies dan voor de wave-plooi.

Texterior Gordijn Blaze R73 rood dim-out
Texterior Gordijn ARAMISP51dim-out

Dim-out stoffen

 

Wil je volledige privacy, maar in de ochtend toch nog wat lichtinval, of een erg soepele stof die mooi in de plooi valt? Opteer dan voor een dim-out. Dim-out stoffen zijn stoffen met een dichte weving met een verduisteringspercentage van 75 tot 85%. Deze stoffen verduisteren de kamer goed, maar laten toch nog altijd wat licht door. ‘Pikdonker’ met deze gordijnen wordt het niet, tenzij je ze laat voeren met een black-out voering. Het grote voordeel van deze stoffen is dat ze in veel meer verschillende variaties (wevingen, texturen en kleuren) bestaan waardoor je esthetisch wel wat meer accenten kan leggen.

Gevoerde gordijnen

Gevoerde gordijnen kunnen ervoor zorgen dat de kamer mooi donker wordt, maar dat is niet noodzakelijk zo. De grote voordelen van gevoerde gordijnen zijn hun thermische en akoestische (geluiddempende) isolatie-waarde. Natuurlijk verhoog je wel de kans dat het donker wordt aangezien je meer lagen creëert. En hoe meer lagen, hoe meer licht er afgesloten wordt. De stofsoort voor de voering en de combinatie met de ‘voor’gordijnen, zijn doorslaggevend in het verdonkeren van de ruimte. Een voeringstof kan een dim-out maar ook een black-out stof zijn; zo kan een gordijn uit een stof met open vezelstructuur in combinatie met een black-out voeringstof perfect verdonkeren.

Texterior Gordijn DANTESR15endekentjePORTOSE144 black-out
Texterior Gordijn 329341 EaseQ310 dimout confectie wave

 

Maakt kleur een verschil?

 

“Ik neem een donkere kleur, zo zal de kamer donkerder zijn…” Niet echt, dat kan, maar is niet noodzakelijk zo. Opnieuw is het type stof hier de bepalende factor.
Een witte gordijn kan perfect beter verduisteren dan een zwarte… aan de hand van stofstalen kan Texterior jou graag de soorten toelichten.

Andere verduisterende opties dan gordijnen?
 

Naast gordijnen kan je ook rolgordijnen met een verduisterende stof kiezen. Wil je het helemaal donken? Opteer dan voor zijgeleidingsprofiel. Ook vouwgordijnen kunnen in een verduisterende stof gekozen worden.

Geraak je er niet uit? Gemoedsrust is minstens even belangrijk voor een goede nachtrust! Contacteer Texterior; dan analyseren we de ruimte, tonen je de staaltjes en maken een perfect afgesteld voorstel voor je op.

Voor gratis advies:  0479/386765  of  info@texterior.be . We komen vrijblijvend langs en tonen je graag de verschillende opties.

 

Deel deze post:

Gerelateerde artikels

Outdoor of indoor stoffen: comfort van binnen naar buiten

Wil je maximaal en in alle comfort genieten van je buitenruimte? Bij Texterior kiezen we resoluut voor een grensvervaging tussen interieur en exterieur. Sinds Corona gebruiken we de buitenruimte als een supplementaire, bevrijdende en extra relax-ruimte. Met wat extra hulpmiddeltjes verlengen we graag het buitenseizoen. Buitengordijnen zijn mooi, efficiënt en van hoge kwaliteit, waardoor je een schaduw minnend of beschut plekje kunt creëren tegen fel licht of hitte of als extra wering tegen insecten. Voor luifels, veranda’s, pergola’s, overdekte terrassen, een poolhouse of bijhuisje in de tuin,…: het ruime outdoor-gamma van Texterior covert het. Bovendien kan je buitengordijnen ook binnen, bv. in de badkamer, gebruiken.
De vezels van buitengordijnen voldoen aan hoge technische eisen; ze zijn waterafstotend, vlek-en kleurbestendig (bestand tegen wrijving) en UV-beschermend.

Lees meer
Texterior vouwgordijnstaandlr

Vouwgordijnen of optrekgordijnen of American stores

Vouwgordijnen of ‘American stores’, zijn stukken vlak gestikte stof die aan de hand van een optreksysteem van koordjes de gordijnen naar boven of naar beneden laten gaan.
Vouwgordijnen zijn functioneel en esthetisch mooi: ze zijn stijlvol, elegant en brengen een sfeervolle uitstraling. Zijn de stores naar beneden, dan ogen de gordijnen strak, want behalve de opdeling in horizontale vlakken, zijn ze vouwloos.

Lees meer