Confectie: afwerkingen van gordijnen

Overgordijnen zijn sfeermakers: warm en isolerend -akoestisch en thermisch-, kleden de ruimte aan en brengen privacy. Alleen al bij de overgordijnen zijn er verschillende afwerkingsmogelijkheden in confectie. Hierbij een overzicht.

Hightech confectie-atelier in Vlaanderen; jouw gordijnen op maat

Texterior verdeelt enkel mooie en kwalitatieve stoffen waarvan we de gordijnen – helemaal volgens jouw wens confectioneren. In het (in Vlaanderen gelegen) confectie-atelier gebruiken we (onder andere) een roterende lasersnijtafel en een volautomatische tunnelmachine. Deze moderne technologieën zorgen voor een efficiënte en kwalitatieve afwerking van jouw gordijnen.

Bijna al onze voorgestelde stoffen worden op grote breedte geweven en zijn kamerhoog verwerkt; zo geniet je van naadloze gordijnen. In het geval je toch over hele hoge ramen beschikt (>2,8m hoog) of buitenstoffen wenst, dan worden discrete ‘banden’ aan elkaar gestikt.

Een uitgebreide collectie rails (in diverse kleuren) zorgen voor een perfect schuifsysteem en zijn manueel, met trekstang, of gemotoriseerd bedienbaar. Deze rails zijn zowel op plafond als op de muur monteerbaar, en worden zelfs in hoeken geplooid indien gewenst; zo volgt je gordijn, zonder onderbreking, ook een hoekraam.

Welke afwerkingen in overgordijnen zijn er nu eigenlijk? De eerste 6…

 De meest gekende plooiuitvoeringen zijn de enkele plooi, de dubbele plooi of de triple plooi.

Om de gordijnen perfect te laten vloeien, rekenen we meer stof dan enkel de breedte van je raam. Welke extra stofbreedte nodig is, is afhankelijk van de type afwerking. Daarom is het belangrijk je keuze in afwerking bewust te maken. Natuurlijk meet Texterior op en rekent dit graag voor je uit.

Een schematische voorstelling van de type plooien:

Wil je een afwijking op de standaard maten? Dan adviseert Texterior hier graag in.

Voor gordijnen met zeilringen, kan je bij Texterior kiezen uit ringen van verschillende diameters en in verschillende kleuren.

Nieuwste afwerkingen…

Onze nieuwere, strakke afwerkingen zijn de Wave, de Rave en de Rave Plus. Bij de afwerking ‘wave’ of ‘golf’plooi  zorgt de diepte en gelijkmatige afstand voor een strakke en elegante afwerking.

GOLF OF WAVE PLOOI (GORDIJN VAN BOVENAF GEZIEN TOV DE RAIL)
GOLF OF WAVE PLOOI (GORDIJN VAN BOVENAF GEZIEN TOV DE RAIL)
RAVE PLOOI (GORDIJN VAN BOVENAF GEZIEN TOV DE RAIL)
RAVE PLOOI (GORDIJN VAN BOVENAF GEZIEN TOV DE RAIL)
RAVE+ PLOOI (GORDIJN VAN BOVENAF GEZIEN TOV DE RAIL)
RAVE+ PLOOI (GORDIJN VAN BOVENAF GEZIEN TOV DE RAIL)

Het geheim van de strakke gelijkmatige afwerking?

Deze gordijn wordt net onder de rail opgehangen. Verstelbare microflex-gordijnhaken worden bevestigd aan het opgestikte gordijnlint en koordjes van eenzelfde lengte verbinden de glijders. Deze koordjes zitten netjes verborgen in het profiel (de rail) zodat er een gelijkmatige plooi ontstaat.

Heb je niet voldoende diepte tussen de rail en het raam om het gordijn te laten vloeien en wil je toch een strakke afwerking? Dan is de Rave of de Rave Plus een prima alternatief! De rail kan dan dichter bij het raam geplaatst worden. De montage van gordijnen met een Rave afwerking kan op gewone glijders waardoor je eventueel de bestaande rail kan hergebruiken. Wil je toch een volumineuze looks maar heb je niet voldoende diepte, dan kies je beter de Rave +.  Hou er dan rekening mee dat de montage van de Rave + op Wave glijders moet.


Uiteraard werken we alle gordijnen af met een onderzoom en looddraad (uitgezonderd linnen) en worden zij-en onderzomen blindgestikt.

En hoe zit dat dan met de voering?

Texterior heeft voeringen in  zonwerende of verduisterende stoffen in het gamma. De voering wordt tot helemaal bovenaan afgewerkt waardoor de gordijnstof langs de achterkant niet zichtbaar is. Deze voering wordt gewoon mee verwerkt in de gekozen afwerkingsplooi. Met het gepatenteerd knoopsgatsysteem van Inside Blinds blijft de voering er mooi strak uitzien.

Naast een gordijnstof met voering, hebben we nu ook onze Fusion-collectie. In deze stof wordt overgordijn en voering verweven tot één geheel. Deze functionele stoffen behouden de isolerende waarden van andere gevoerde stoffen. De Fusion stoffen dienen zowel voor overgordijnen, vouw-, en paneelgordijnen en wandbekleding. In een volgende blog hier meer over.

Twijfel je over welke afwerking best bij jouw stijl, voor jouw ramen, aansluit? Wil je graag de mogelijkheden overlopen? Geef ons gerust een seintje op 0479/386765 of info@texterior.be. We komen vrijblijvend tot bij jou thuis langs en tonen ervan graag in de praktijk.

Deel deze post:

Gerelateerde artikels

Outdoor of indoor stoffen: comfort van binnen naar buiten

Wil je maximaal en in alle comfort genieten van je buitenruimte? Bij Texterior kiezen we resoluut voor een grensvervaging tussen interieur en exterieur. Sinds Corona gebruiken we de buitenruimte als een supplementaire, bevrijdende en extra relax-ruimte. Met wat extra hulpmiddeltjes verlengen we graag het buitenseizoen. Buitengordijnen zijn mooi, efficiënt en van hoge kwaliteit, waardoor je een schaduw minnend of beschut plekje kunt creëren tegen fel licht of hitte of als extra wering tegen insecten. Voor luifels, veranda’s, pergola’s, overdekte terrassen, een poolhouse of bijhuisje in de tuin,…: het ruime outdoor-gamma van Texterior covert het. Bovendien kan je buitengordijnen ook binnen, bv. in de badkamer, gebruiken.
De vezels van buitengordijnen voldoen aan hoge technische eisen; ze zijn waterafstotend, vlek-en kleurbestendig (bestand tegen wrijving) en UV-beschermend.

Lees meer
Texterior vouwgordijnstaandlr

Vouwgordijnen of optrekgordijnen of American stores

Vouwgordijnen of ‘American stores’, zijn stukken vlak gestikte stof die aan de hand van een optreksysteem van koordjes de gordijnen naar boven of naar beneden laten gaan.
Vouwgordijnen zijn functioneel en esthetisch mooi: ze zijn stijlvol, elegant en brengen een sfeervolle uitstraling. Zijn de stores naar beneden, dan ogen de gordijnen strak, want behalve de opdeling in horizontale vlakken, zijn ze vouwloos.

Lees meer